Gulasz z łopatki z warzywami korzeniowymi, ciecierzycą, pomidorami i szałwią

Gulasz to potrawa, która pojawia się dość często na moim stole w okresie jesienno – zimowym. Jest to bowiem potrawa, która doskonale syci i rozgrzewa. Staram się ją wzbogacać, urozmaicać różnymi dodatkami. Tym razem mięso pojawiło się w towarzystwie ciecierzycy, marchwi, selera i pomidorów. Pazura potrawie dodaje podsmażona na samym początku szałwia, ale jeśli jej nie macie, gulasz również będzie smaczny. Możecie do przygotowania tego gulaszu użyć również innych kawałków mięsa, ale łopatka świetnie się tu sprawdza. Gulasz podajemy z pieczywem, kaszami lub ziemniakami.

Gulasz z łopatki z warzywami korzeniowymi, ciecierzycą, pomidorami i szałwią

Składniki:

  • ok.1200 – 1300 gramów łopatki (lub inny kawałek wieprzowiny)
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 3 marchewki
  • ok.700 ml bulionu lub wrzątku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej samodzielnie cieciorki
  • garść świeżej szałwii
  • oliwa
  • sól
  • pieprz kajeński lub chili
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Obieramy i myjemy warzywa. Mięso również myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z ewentualnych błon i wedle uznania odkrawamy lub nie tłuste kawałki, po czym kroimy w 3-4 cm kostkę. W garnku/rondlu z grubym dnem, na niewielkiej ilości oliwy smażymy liście szałwii, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i szklimy. Dodajemy czosnek rozgnieciony płaską stroną noża i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy mięso i szybko obsmażamy, by zamknęły się pory. Dodajemy pokrojony w dużą kostkę seler oraz marchew pokrojoną w grube plastry. Zalewamy bulionem/wrzątkiem, wstępnie przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, chili oraz majerankiem i od momentu ponownego zagotowania dusimy na małym ogniu 45 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy 15 minut. Dodajemy ciecierzycę (bez wody) i dusimy całość kolejne 10 -15 minut. Ostatecznie dosmaczamy, dodajemy posiekną natkę pietruszki i serwujemy.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.