Surówka z selera z gruszką, rodzynkami i orzechami

Jesień i zima to z pozoru pory roku niezbyt bogate w warzywa. Jednak nawet teraz możemy z warzyw, które świetnie znoszą przechowywanie, przygotowywać, pyszne, zdrowe surówki. Lubię wykorzystywać do przyrządzania tychże warzywa korzeniowe. Tym razem prezentuję Wam moją ulubioną surówkę z selera z gruszką, z dodatkiem słodkich rodzynek i chrupiących orzechów. Świetnie nadaje się do przysłowiowego kotleta, ale również jako samodzielna przekąska. Zawsze przygotowuję jej więcej, by mieć co podjadać na kolację:)

Surówka z selera z gruszką, rodzynkami i orzechami

Składniki:

  • 300 gramów selera (waga po obraniu)
  • 1 duża dojrzała, ale jędrna gruszka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • garść rodzynek lub suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Rodzynki lub żurawinę włożyć do kubeczka i zalać wrzątkiem, tak, by były przykryte. Odstawić na kilka minut, by rodzynki napęczniały, a następnie odcedzić. Orzechy uprażyć na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Seler oraz gruszkę (nie obieramy jej) zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać rodzynki, oliwę, sok z cyryny oraz odrobinę soli, a także posiekaną drobno natkę pietruszki. Wymieszać. Posypać orzechami.

1 Komentarz

  1. Wyborna !!!!!!! Wiem bo robię NIEMAL identyczną … jedyne co je różni to to ze nigdy nie dodałam żurawiny i rodzynek , ale to się wkrótce zmieni :))))))))))

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.