Zupa – krem dyniowo – pomidorowa, moja ulubiona

Zupę dyniową gotuję w wielu różnych postaciach. Tym razem moja ulubiona wersja, a mianowicie zupa dyniowo – pomidorowa, doprawiona pieprzem kajeńskim i imbirem, bardzo wyrazista, przepyszna. Jeśli wolicie zupę dyniową w wersji wytrawnej, ta z pewnością Wam zasmakuje:)

Zupa – krem dyniowo – pomidorowa

Składniki:

  • ok.1000 gramów dyni (waga po obraniu)
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • ok.100 gramów marchewki
  • ok. 100 gramów selera korzeniowego
  • ok. 1700 gramów pomidorów (można użyć pomidorów z własnych weków lub z puszki)
  • oliwa
  • ok.750 ml wrzątku lub bulionu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz kajeński lyb chili
  • do podania: twaróg wędzony i/lub oliwa dyniowa

Sposób przygotowania:

Dynię, marchew i selera obrać i pokroić w kostkę. Na niewielkiej ilości oliwy zeszklić posiekaną w kostkę cebulę, dodać rozgnieciony płaską stroną noża czosnek i jeszcze chwilę razem przesmażyć, po czym dodać marchew i selera i smażyć razem ok. 2 minut, często mieszając. Dodać dynię i smażyć jeszcze ok. 3 minut. Wlać wrzątek, wstępnie doprawić solą i pieprzem kajeńskim oraz wsypać oregano i bazylię. Dusić kilka minut aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać pomidory rozgnienione dłonią i razem gotować jeszcze kilka minut. Ugotowaną zupę zmiksować/zblendowac na gładki krem. Postawić znów na małym ogniu i podgrzwając zupę doprawić ją ostatecznie imbirem oraz solą i pieprzem kajeńskim. Zupę polecam serwować z pokruszonym wędzonym twarogiem i/lub strużką oliwy dyniowej. Można również podać ją z grzankami, fetą lub kozim serem.

8 Komentarze

  1. Ja też dziś na obiad miałam dyniową (wpis czeka na zredagowanie) ale inną i trochę mi żal, że nie z pomidorową nutą…. Cóż, jutro tez jest dzień :)

  2. Zrobiłam wg tego przepisu! Jest rewelacyjna. Imbir dodaje charakterystycznego smaczku. Nic dodać, nic ująć. PYSZNA! I sycąca.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.