Gulasz z łopatki z dynią i suszonymi grzybami

Bardzo smaczne, pachnące jesienią danie. Soczyste, mięciutkie mięso, delikatna dynia i suszone grzyby, to idealne obiadowe połączenie na zimne, jesienne dni. Niestraszna nam żadna plucha, gdy w domu czeka na nas miseczka takiego gorącego gulaszu. Danie sprawdzi się zarówno na codzień jak i od święta:)

Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią i suszonymi grzybami

Składniki:

  • 900 – 1000 gramów łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 – 6 ząbków czosnku
  • ok. 450 gramów dyni (waga po obraniu)
  • ok. 40 gramów suszonych leśnych grzybów
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 2 szklanki bulionu lub wrzątku
  • ok. 3 łyżek oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • chili lub pieprz kajeński
  • majeranek
  • słodka papryka
  • opcjonalnie 5 łyżek kremówki

Sposób przygotowania:

Grzyby przepłukać na sicie zimną wodą. Następnie przełożyć je do miski, zalać ciepłą wodą i odstawić na conajmniej 2 godziny, po czym odsączyć je z wody i pokroić na mniejsze kawałki (niekoniecznie). Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki, włożyć do miski, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać garnek/rondel z grubym dnem, wrzucić mięso i szyko obsmażyć ze wszystkich stron, by zamknąć pory mięsa. Mięso odłożyć na bok. Do garnka wlać 3 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić często mieszając. Dodać rozgnieciony płaską stroną noża czosnek i jeszcze chwilę razem przesmażyć. Dodać grzyby oraz mięso. Wymieszać, wlać wino  oraz bulion/wrzątek. Zagotować. Zmniejszyć ognień na minimum i dusić całość ok. 1 – 1,5 godziny. Czas zależy od jakości mięsa. Mięso w końcowym etapie ma być mięciutkie, rozpadać się niemal przy naciśnięciu widelcem. Na około 20 minut przed końcem duszenia dodać dynię pokrojoną w kostkę. Na koniec wlać kremówkę i wymieszać. Gulasz doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, majerankiem. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami lub z ulubioną kaszą.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.