Paella z krewetkami, kurczakiem i dynią

Lubię gotować paellę nie tylko dlatego, że to smaczne danie, ale również dlatego, że przygotowując wcześniej wszystkie składniki, można ugotować ją szybko na oczach gości i podać na stół pachnącą, parującą patelnię, pełną tego na co mamy ochotę. Tym razem przyrządziłam ją z kurczakiem oraz z krewetkami, ulubionymi owocami morza mojego syna, dodając nietypową dla paelli dynię, która jednakowoż doskonale się tu sprawdziła, wchłaniając aromaty i smaki dania. Polecam Wam tą jesienną wersję paelli:)

Paella z krewetkami, kurczakiem i dynią

Składniki:

  • 12-15 sztuk dużych świeżych krewetek (mogą być też mrożone, uprzednio rozmrożone powoli w lodówce)
  • ok.700 gramów filetów z kurczaka
  • 300 gramów ryżu o okrągłych ziarenkach (np.calasparre lub arborio)
  • ok.1400 ml bulionu (użyłam warzywnego)
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 400 gramów miąższu dyni
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • duża szczypta szafranu
  • oliwa
  • chili sproszkowane
  • sól
  • papryka wędzona (ewentualnie słodka papryka sproszkowana)
  • natka pietruszki
  • cząstki cytryny do podania

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone filety z kurczaka pokroić na kawałki. Włożyć do miseczki, skropić oliwą, oprószyć chili oraz solą, wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na conajmniej godzinę do zamarynowania. W międzyczasie obrać krewetki. Zdjąć pancerzyk z głowy, odciąć ją, zdjąć pancerzyk z tułowia oraz oderwać odnóża. Następnie delikatnie nacinając nożem grzbiet i brzuch, wyjąć jelita. Gotowe krewetki odstawić do lodówki i przygotować pozostałe składniki. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Pomidory pozbawić skórki i pokroić w kostkę. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w koskę lub paski. Miąższ dyni pokroić w niewielką kostkę. Podgrzać bulion, który podczas gotowania paelli, powinien stale stać na ogniu i „mrugać”. Ryż opłukać w zimnej wodzie, odstawić do odcieknięcia, osuszyć. Natkę pietruszki posiekać i podzielić osobno ogonki, a osobno listki. Rozgrzać paellerę i obsmażyć zamarynowane filety z kurczaka ze wszystkich stron, po czym zdjąć je z patelni na talerzyk. Na środek patelni wlać chlust oliwy i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać czosnek i jeszcze chwilę razem smażyć, pilnując, by czosnek się nie przypalił. Wsypać ryż i smażyć, często mieszając aż ryż zacznie się robić przezroczysty. W międzyczasie w kilku łyżkach gorącego bulionu rozpuścić szafran. Dodać paprykę i wlać część bulionu (ok.1000 ml) + bulion z szafranem oraz dodać łodyżki natki paietruszki. Gotować ok.8 minut, od czasu do czasu potrząsając paellerą, by ryż nie przywarł. Następnie dodać pomidory oraz dynię i gotować jeszcze ok.7 minut do miękkości dyni. Paellę doprawić solą, papryką wędzoną lub słodką oraz chili. W tym momencie dodać więcej bulionu, by uzyskać lekko płynną konsystencję. Dodać krewetki i gotować jeszcze około 4 minuty, po czym dodać kurczaka. Wszystko razem podgrzać, posypać natką pietruszki. Serwować z cząstkami cytryny, którą obficie należy skrapiać danie.

14 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.