Patisony faszerowane kaszą jaglaną, kalafiorem i łososiem z sosem chrzanowym

Te patisony to pyszna propozycja zdrowego, pożywnego obiadu. Do farszu wykorzystałam kaszę jaglaną, kalafiora oraz jedną z moich ulubionych ryb – łososia. Oczywiście farsz można wykorzystać do nadziania innych warzyw (cukinii, papryki), skracając czas pieczenia. Patisony pieką się bowiem znacznie dłużej. Z takim farszem świetnie komponuje się lekki sos chrzanowy na bazie jogurtu naturalnego. Najlepiej użyć do jego przygotowania świeżo startego chrzanu. Jeśli go nie macie, szukajcie na sklepowych półkach chrzanu dobrej jakości bez zbędnych dodatków.

Patisony faszerowane kaszą jaglaną, kalafiorem i łososiem z sosem chrzanowym

Składniki:

  • 6 sporych patisonów
  • 1/2 kubka kaszy jaglanej
  • 400-450 gramów surowego łososia
  • 4 duże róże kalofiora
  • 1/2 pora (biała część)
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz kajeński lub chili
  • oregano
  • wrzątek

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną wsypać na sitko i wypłukać zimną wodą. Następnie przelać wrzątkiem, odstawić do odcieknięcia. W garnku zagotować dwa razy tyle wody, co kaszy, czyli w tym przypadku kubek. Na gotującą się wodę wsypać kaszę. Gotować ją na małym ogniu około 5 minut, po czym wyłączyć ogień i pozostawić pod przykryciem jeszcze przez ok. kwadrans. W tym czasie kasza dojdzie i pozostanie sypka.
Z patisonów ściąć czapeczki, a wnętrza wydrążyć łyżką. Na dużej patelni, na oliwie przesmażyć posiekanego drobno pora, dodać pokrojonego drobno kalafiora i razem smażyć, często mieszając. Podlać odrobiną wody (ok. łyżek) i dusić aż kalafior nieco zmięknie. Wyłączyć ogień, dodać ugotowaną kaszę i doprawić solą, pieprzem, chili, oregano. Dodać pokrojonego w kostkę łososia i wymieszać. Farszem napełnić patisony ze sporą górką. Patisony umieścić w naczyniu do zapiekania (bez czapeczek). W półtorej szklanki wrzątku rozpuścić dwie szczypty soli,  dodać dużą szczyptę chili i oregano. Wymieszać i wlać na dno naczynia z patisonami. Patisony wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia nałożyć patisonom czapeczki i kontynuować pieczenie. Gotowe patisony podawać z sosem chrzanowym.

Składniki na sos chrzanowy:

  • 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżka majonezu
  • 2-4 łyżki świeżo startego chrzanu (wedle uznania)
  • sól
  • łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania sosu:
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić odrobiną soli.

 

 

 

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.