Kasza jaglana z dynią, suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Przyrządzona w ten sposób kasza jaglana stanowi idealne drugie śniadanie. Z pewnością przypadnie do gustu osobom unikającym z różnych względów pieczywa, ale nie tylko. Oczywiście będzie to również doskonałe danie na ekspresowy obiad czy ciepłą kolację. Smakuje doskonale także na zimno, wobec czego można ją z powodzeniem zabrać do pracy. Ja przyrządzam w ten sposób kaszę, która pozostaje mi z przygotowania innych posiłków, bowiem zawsze gotuję jej więcej. W ten sposób zrobienie takiego śniadania zajmuje mi tylko chwilę. Gorąco polecam Wam tą potrawę:)

Kasza jaglana z dynią, suszonymi pomidorami i natką pietruszki

Składniki(dla 2-3 osób):

  • ok. 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • ok. 150 gramów dyni (waga po obraniu)
  • ok. 5 cm pora (biała część) lub kawałek cebuli
  • 10 – 12 połówek suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa spod suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz czarny lub chili
  • szczypta oregano lub tymianku

Sposób przygotowania:
Na odrobinie oliwy poddusić posiekanego drobno pora. Dodać pokrojoną w niewielką kostkę dynię i razem przesmażyć. Dodać odrobinę wrzątku (2 łyżki) i dusić chwilę, by dynia zmiękła, ale pozostała jędrna. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory. Chwilę razem dusić, po czym dorzucić kaszę jaglaną. Całość doprawić solą, pieprzem czarnym lub chili, szczyptą oregano lub tymianku. Wymieszać. Posypać natką pietruszki.

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.