Curry z kurczakiem i dynią

Lubię przyrządzać curry, gdyż jest to obiad, który można przygotować bardzo szybko, np. po powrocie z pracy. Szczególnie kiedy używamy gotowej pasty curry, jak w tym przepisie jest to obiad błyskawiczny. Musimy tylko zwrócić uwagę przy wyborze pasty, by nie było w niej sztucznych, chemicznych dodatków. Pasta jest bowiem bazą smaku w tym daniu. Reszta to dowolne mięso, ryby, owoce morza, sezonowe warzywa. W tym przepisie połączyłam chude mięso z kurczaka i dynię, którą zajadam się teraz pod każdą możliwą postacią. Bardzo Wam polecam na szybki, smaczny obiad.

Curry z kurczakiem i dynią

Składniki:

  • ok. 500 – 550 gramów filetów z kurczaka
  • ok. 450 gramów dyni (u mnie hokkaido, ale można użyć innej)
  • 2 kopiaste łyżki dobrej jakości zielonej pasty curry (więcej jeśli lubimy bardzo naprawdę ostre curry, mniej jeśli chcemy łagodną potrawę)
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki lub cząstki cytryny/limonki do podania
  • kilka łyżek wrzątku
  • opcjonalnie pestki dyni uprażone na suchej patelni
  • 3/4 kubka ryżu (np.jaśminowego)

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, lekko posolić i wymieszać z łyżką pasty curry. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Dynię obrać, wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić kurczaka i usmażyć na złoto ze wszystkich stron, po czym zdjąć go z patelni na talerz i odstawić. Do patelni wrzucić drugą łyżkę curry i chwilkę przesmażyć. Dodać dynię, podlać 3 łyżkami wrzątku, wymieszać, przykryć i dusić do miękkości dyni, w razie potrzeby podlewając jeszcze odrobinką wrzątku. Dynia ma zmięknąć, ale pozostać jędrna. Następnie wlewamy mleczko kokosowe, a kiedy się zagotuje, dodajemy kurczaka i jeśli jest taka potrzeba dosalamy potrawę i ewentualnie „doostrzamy” dodatkową porcją pasty curry.Dodajemy też odrobinę soku z cytyny/limonki dla dodania daniu świeżości. Możemy też podać cząstki cytryny/limonki, by każdy dosmaczył sobie danie na talerzu. Gotujemy razem tylko chwilę. Dodajemy posiekaną drobno kolendrę lub natkę pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Porcje na talerzu możemy posypać pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.