Pierogi z farszem brokułowo – ziemniaczanym

Paradoksalnie im mniej mam czasu, tym częściej robię pierogi:) Dlaczego? Otóż dlatego, że pierogi są u mnie zawsze obiadem na kilka dni. Nawet nie umiałabym zrobić pierogów na jeden dzień. W ten sposób poświęcam więcej czasu jednego dnia, a potem nie muszę gotować przez trzy dni. Tym razem pierogi z farszem brokułowo – ziemniaczanym. Pysznym:) Można go zjeść nawet bez zawijania w ciasto:) Do farszu zwykle dodaję też starty parmezan, który nadaje farszowi wyrazistości, jednak i bez niego farsz jest bardzo smaczny. Natomiast bardzo istotne jest doprawienie go gałką muszkatołową. Najlepiej świeżo startą. Odrobiną, gdyż gałka jest bardzo aromatyczna, ale idealnie tu pasuje. Jeśli macie mało czasu na gotowanie, koniecznie zróbcie te pierogi:) Bardzo polecam:)

Pierogi z farszem brokułowo – ziemniaczanym

Składniki farszu(na około 60 sztuk):

  • 1 brokuł
  • ok. 800 gramów mączystych ziemniaków
  • 2 cebule
  • oliwa lub olej do usmażenia cebuli
  • opcjonalnie duża garść parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek lub oregano

Sposób przygotowania farszu:

Brokuła ugotować na parze do miękkości. Cebule drobno posiekać i usmażyć na oliwie. Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie utłuc. Brokuła zmielić w malakserze lub zblendować. Wymieszać z ziemniakami i cebulą(bez tłuszczu). Dodać parmezan jeśli go używamy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej oraz ziołami.

Dodatkowo(do podania pierogów):

  • 2 cebule drobno posiekane usmażone na oliwie lub oleju

Składniki ciasta:

  • 500 gram mąki pszennej
  • ok. 330 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania ciasta i pierogów:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać  z solą. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Czasem wody trzeba mniej, a czasem więcej. Zależy to od mąki. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, wyłożyć je na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i delikatne. Gotowe ciasto przełożyć do miseczki i przykryć ściereczką, by nie wysychało. Odcinać po kawałku ciasta. Wałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdy krążek wkładać sporą łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Gotowe układać na oprószonym mąką blacie lub na lnianej/bawełnianej ściereczce. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze około minuty, wyjmować łyżką cedzakową. Serwować polane usmażoną cebulką.

4 Komentarze

    • To już rzecz gustu:)Miałam napisać kto u mnie w rodzinie jakie lubi najbardziej,ale gdy zaczęłam się nad tym zastanawiać,to okazało się ruskie faktycznie przodują:)Ja jednak najbardziej lubię z kapustą i grzybami.Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.