Keczup w dwóch odsłonach: z czerwonych oraz z zielonych pomidorów

Któż nie lubi keczupu? Cóż, ja nie lubię i nie jem tego ze sklepowych półek. Natomiast przepadam za domowym, w którym są prawdziwe pomidory bez chemicznych dodatków. Domowy keczup możemy doprawić wedle własnego gustu i to też jest istotne. Nie ma w nim tony cukru. Kiedy trafią mi się naprawdę słodkie pomidory, nie daję go w ogóle. Kiedy pomidory są kwaśniejsze, daję odrobinę, ale i słodycz możemy sobie regulować wedle preferencji naszych kubków smakowych. Taki keczup jest zdrowym i pysznym dodatkiem do kanapki. Zimą jest źródłem cennych witamin, których tak wówczas brakuje. Ja w tym roku z ciekawości zrobiłam również keczup z zielonych pomidorów. Miał to być tylko eksperyment, ale keczup okazał się tak smaczny, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Ogromnie polecam:)

Keczup z czerwonych pomidorów:

Składniki:

  • 1i1/2 kg mięsistych pomidorów (u mnie lima)
  • 2 cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub majeranku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz kajeński lub chili (można użyć również świeżej ostrej papryki)
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier do smaku – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać roztarte w moździerzu ziele angielskie, gorczycę i kumin (jeśli używamy) i chwilę smażyć, by zioła zaczęły oddawać aromat. Dodać pomidory, wymieszać i dusić do całkowitego zgęstnienia, często mieszając, szczególnie gdy pomidory już mocno odparują. W międzyczasie dodać oregano, sól, ocet winny i ewentualnie cukier. Kiedy pomidory są już naprawdę mocno gęste (po około półtorej godziny smażenia), całość zmiksować/zblendować na gładką masę. Ja robię to w kielichu do kaktajli. W tym momencie można jeszcze przetrzeć keczup przez sito, ale ja w przypadku keczupu z czerwonych pomidorów pomijam ten etap, gdyż nie przeszkadzają mi pozostałości ziarenek. Jeśli jest taka potrzeba, bo keczup jest za rzadki, to „pyrtolić” go jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu. Jeśli nie, to tylko podgrzać,oststecznie doprawić i na gorąco wlewać do słoiczków/butelek, zakręcać, odwracać do góry dnem na 10 – 15 minut, by pokrywki zaciągnęły. Odwrócić ponownie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Keczup z zielonych pomidorów

Składniki:

  • 1i1/2 zielonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • garść słodkich zielonych winogron
  • 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • 3 łyżki octu winnego
  • ok.2 łyżeczek cukru – opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Pomidory pokroić w skórce. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać roztarte w moździerzu ziele angielskie i gorczycę i chwilę smażyć, by zioła zaczęły oddawać aromat. Dodać pomidory, wymieszać i dusić do całkowitego zgęstnienia, często mieszając, szczególnie gdy pomidory już mocno odparują. W międzyczasie dodać oregano, sól, ocet winny i cukier. Kiedy pomidory są już naprawdę mocno gęste (po około półtorej godziny smażenia), całość zmiksować/zblendować na gładką masę. Ja robię to w kielichu do kaktajli. Następnie keczup przetrzeć przez sito (koniecznie!), by pozbyć się skórek. Jeśli jest taka potrzeba, bo keczup jest za rzadki, to „pyrtolić” go jeszcze jakiś czas na wolnym ogniu. Jeśli nie, to tylko podgrzać,ostatecznie doprawić i na gorąco wlewać do słoiczków/butelek, zakręcać, odwracać do góry dnem na 10 – 15 minut, by pokrywki zaciągnęły. Odwrócić ponownie i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

3 Komentarze

  1. Właśnie zrobiłam ketchup czerwony. Jest rewelacyjny! Proponuję od razu robić z podwójnej porcji! :-)) Ja żałuję, że zrobiłam tylko z 2 kg pomidorków… PYCHA!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.