Papryka faszerowana kapustą na zimę

Wbrew pozorom tą paprykę robi się bardzo szybko. Jest przepysznym zimowym dodatkiem obiadowym i śmiało może konkurować, a nawet z powodzeniem konkuruje z zimowymi surówkami ze świeżych warzyw. Sięgają po nią chętnie i dorośli i dzieci. Sezon paprykowy jest w pełni rozkwitu, więc macie jeszcze czas, by się na nią skusić i zrobić kilka słojów:)

Papryka faszerowana kapustą na zimę

Składniki zalewy:

  • 3 litry wody
  • 1/2 litra octu
  • 100 gram soli
  • 400 gram cukru

Sposób przygotowania zalewy:

Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zagotować.

Pozostałe składniki:

  • 3 kg papryki rożek
  • 1duża główka kapusty białej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 4-6 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • słodka sproszkowana papryka
  • oliwa lub olej

Sposób przygotowania:

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, uważając przy tym, by nie popękała. Następnie umyć ją i dokładnie odsączyć z wody. Do gotującej się zalewy, partiami wkładać paprykę na kilka chwil, by stała się elastyczna. Odstawić paprykę do ostygnięcia i w tym czasie poszatkować na gilotynie kapustę. Dodać do niej marchew startą na tarce na grubych oczkach, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawić jak surówkę obiadową oliwą, solą (lekko niedosalamy, gdyż sól jest też w zalewie), świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Ostudzone papryki nadziewamy surówką i układamy ciasno w słojach. Zalewamy zalewą, tak by papryki były nią dokładnie przykryte. Pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.