Zupa – krem z żółtej cukinii i ciecierzycy z pikantnym musem z suszonych pomidorów

Cukinia i ciecierzyca w jednym daniu, to naprawdę udane połączenie. Zupa jest kremowa, gładka i cudownie aromatyczna, co podreśla jeszcze pikantny mus z suszonych pomidorów. Do przygotowania tej zupy użyłam żółtej cukinii, ale doskonale sprawdzi się również cukinia zielona. Po prostu zupa uzyska inny kolor. Zupa jest doskonała zarówno teraz w sezonie na cukinię, jak i zimą, przygotowana z cukinii mrożonej. Zaskoczcie nią gości lub zjedzcie sami;)

Zupa – krem z żółtej cukinii i ciecierzycy z pikantnym musem z suszonych pomidorów

Składniki:

  • około 3 kg cukinii (po oczyszczeniu z gniazd nasiennych około 2 kg)
  • 1 średnia cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • około 1000 ml wrzątku lub bulionu
  • 2 kopiaste szklanki ugotowanej cieciorki lub 2 puszki (bez zalewy)
  • oliwa
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól
  • pieprz kajeński
  • około 4 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i niedbale pokroić w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Do cebuli wrzucić pokrojoną cukinię, przemieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusić kilka minut, często mieszając. Wlać wrzątek lub bulion, dodać cieciorkę, wstępnie przyprawić solą, pieprzem kajeńskim oraz oregano i gotować kilka minut do całkowitej miękkości cukinii. Następnie zupę zmiksować/zblendować na gładki krem. Ponownie podgrzać, by smaki się połączyły i ostatecznie doprawić solą, pieprzem kajeńskim oraz sokiem z cytryny. Ewentualnie zupę rozrzedzić dodatkowym wrzątkiem lub bulionem. Serwować z musem z suszonych pomidorów.

Składniki na pikantny mus z suszonych pomidorów:

  • 10 połówek suszonych pomidorów z oliwy
  • oliwa z suszonych pomidorów lub dodatkowa zwykła oliwa
  • duża szczypta pieprzu kajeńskiego
  • opcjonalnie odrobina soli

Sposób przygotowania musu:

Pomidory zbledować/zmiksować z oliwą. Oliwy dolewać stopniowo do uzyskania nieco płynnej konsystencji. Doprawić pieprzem kajeńskim i ewentualnie solą.

11 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.