Ciasto ucierane z jagodami i płatkami migdałowymi

To prosty szybki, placek z owocami. Z gatunku „goście za progiem, a ja nie mam nic do kawy!”. Ja użyłam do ciasta świeżych jagód, ale nadadzą się absolutnie każde owoce, również mrożone. Ciasto jest mięciutkie i puszyste, dzięki sporej ilości jagód również soczyste i lekkie. Polecam na leniwe popołudnie z książką na leżaku, czy na plotki z przyjaciółmi:)

Ciasto ucierane z jagodami i płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 125 gram niesolonego, miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 garści jagód lub innych sezonowych owoców
  • kilka łyżek płatków migdałowych
  • opcjonalnie cukier puder do posypania gotowego ciasta

Sposób przygotowania:

Masło, olej i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na gładką masę. Natępnie dodawać po jednym jajku, stale ucierając, aż masa stanie się gładka i puszysta. Dodać mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować jeszcze do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 28 cm), wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką. Wygładzić powierzchnię. Obficie posypać owocami i płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Ostudzone ciasto można oprószyć lekko cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.