Chłodnik z botwinki, zielonego ogórka i szczawiu

Upał ostatnio nie odpuszcza. I dobrze. W końcu mamy lato:) Jednak, aby nieco złagodzić jego skutki, raczymy się chłodnikami. Niestety nie każdy udaje mi się uwiecznić. To jednak dopiero połowa wakacji, więc zapewne jeszcze nie jeden chłodnik się tu ukaże. Był już na blogu chłodnik z botwinką, ale bardziej klasyczny. Ten jest smaczną wypadkową tego, co przyniosłam z ogrodu. Wciąż mam pyszną botwinę, chociaż buraczki już są spore. Po raz drugi też zbieram szczaw, który dodaje tej zupie przyjemnego orzeźwiającego smaku. A chrupiący świeży ogórek….cóż tu pisać? Gotujcie i zajadajcie na zdrowie:)

Chłodnik z botwinki, zielonego ogórka i szczawiu

Składniki:

  • około 500 – 600 gram botwinki z buraczkami (można użyć samych buraczków)
  • około 150 gram szczawiu
  • około 600 ml wrzątku
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki wężowe + ogórek do dekoracji
  • sól
  • pieprz kajeński
  • tymianek (świeże listki lub suszony)
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka oliwy
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 900 ml maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka (ja użyłam 500 ml maślanki i 400 ml zsiadłego mleka)

Sposób przygotowania:

Oddzielić buraczki, łodyżki i liście botwinki. Umyć i pokroić. W garnku o grubym dnie, na łyżce oliwy zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Pilnować, by czosnek się nie przypalił. Dodać pokrojone w drobną kostkę buraczki i chwilę przesmażyć z cebulą i czosnkiem, często mieszając. Wlać wrzątek. Chwilę pogotować, by buraki nieco zmiękły. W międzyczasie dodać odrobinę soli, pieprzu kajeńskiego, tymianek oraz posiekane łodyżki natki pietruszki. Następnie dodać pokrojone na centymetrowe kawałki łodyżki buraczków. Gotować chwilę i dodać posiekane liście botwinki oraz szczawiu. Zagotować, by liście zwiędły. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Następnie dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę ogórki, oraz jogurt i maślankę. Całość ostatecznie dosmaczyć solą, pieprzem kajeńskim oraz posiekanymi liśćmi natki pietruszki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.