Koktajl jaglany z jagodami i miętą

Koktajle najchętniej pijam latem. Szczególnie, gdy wysokie temperatury dają się we znaki i odbierają apetyt. Koktajl jaglany jest gęsty, pożywny i doskonale sprawdzi się nie tylko w roli pierwszego i drugiego śniadania, ale też będzie pyszną i zdrową alternatywą dla lodów na deser. Sporządzony z zamrożonych wcześniej owoców cudownie ochłodzi. Jeśli nie mamy mrożonych owoców, wystarczy, że podamy go z kilkoma kostkami lodu. Dodatek mięty jest sprawą gustu i można ją całkowicie pominąć lub zastąpić listkami melisy czy bazylii.

Koktajl jaglany z jagodami i miętą

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki jagód lub borówek
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1i1/2 szklanki dowolnego mleka (migdałowe, owsiane, krowie…)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • kilka listków mięty (ilość wedle gustu)

Wszystkie składniki umieścić w kielichu miksera i zmiksować na gładko.Rozlać do szklanek.

4 Komentarze

  1. W południe, kiedy słońce wysoko, wysoka temperatura, cień towarem deficytowym, chłodne pomieszczenie nie istnieje, taki zimny koktajl, dopiero co wyjęty z lodówki, to marzenie.
    Marzenia się spełniają. :)

    • Teoretycznie woda mogłaby być,ale mleko nadaje koktajlowi smaku.Jeśli nie możesz pić zwierzęcego,proponuję dowolne mleko roślinne,np.kokosowe.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.