Pasta z bobu z młodym czosnkiem, orzechami laskowymi i świeżą kolendrą

Nie wiem jak to się stało, że dotąd na blogu nie pojawiła się żadna pasta do chleba, gdyż robię je ciągle. Pora to nadrobić. Dziś proponuję Wam pastę z bobu, gdyż sezon na bób rozpoczął się na dobre. Ta pasta jest świetna do chleba, ale również do posmarowania naleśników, przełożenia lasagne, czy po dodaniu odpowiedniej ilości oliwy do makaronu. Dodatek czosnku podkreśla smak bobu, a kolendra ożywia smak pasty. Orzechy laskowe (można użyć innych) zagęszczają i dodają paście walorów odżywczych.

P1040623

Pasta z bobu z młodym czosnkiem, orzechami laskowymi i świeżą kolendrą

Składniki:

  • około 450 – 500 gram świeżego bobu (poza sezonem mrożonego)
  • duża garść orzechów laskowych
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 duże ząbki młodego czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Bób wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować około 3 – 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Wyłuskać. Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku. Obłuskać z większości skórek. Zmielić w młynku. Bób, orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek i większość posiekanej kolendry zblendować. Dodać troszkę soku z cytryny, soli, pieprzu oraz oliwy. Znów zblendować. Oliwę dodawać do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną. Dodać pozostałą kolendrę, wymieszać.

P1040625

3 Komentarze

  1. Cześć :) Dziękuję za przepis, może akurat jutro zjem śniadanko z tą pastą. Bobu jeszcze nigdy nie jadłam, ale wydaje mi się, że połączenie go z orzechami laskowymi to świetny pomysł :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.