Gołąbki z mięsem, ryżem i warzywami w młodej kapuście

W mojej rodzinie gołąbki są bardzo lubianym daniem. Robię je w przeróżnych wariantach, z najróżniejszymi farszami i wszystkie znajdują swoich amatorów. Najbardziej lubiane są jednak te z ryżem i mięsem. Nie byłabym sobą, gdybym nie przemyciła w nich również sporej ilości warzyw. Dzięki nim gołąbki są nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze i niezwykle aromatyczne. U mnie nie podaje się gołąbków z ziemniakami i taki sposób ich serwowania wydaje mi się abstrakcyjny, chociaż podobno smakuje to nieźle. Najczęściej podaję je z sosem pomidorowym, ale też z sosem grzybowym ze świeżych lub suszonych leśnych grzybów.

P1040583

Gołąbki z mięsem, ryżem i warzywami w młodej kapuście

Składniki:

  • 1 duża, „zbita” główka młodej kapusty
  • 750 – 800 gram mięsa mielonego(np. z łopatki wieprzowej) dobrej jakości
  • 600 – 700 gram ryżu
  • 500 gram marchewki
  • 1 duży seler
  • 2 czerwone papryki
  • 4 duże cebule
  • kilka ząbków czosnku (wedle uznania)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek suszony
  • pieprz kajeński lub chili
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować na sypko. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce i udusić podlewając lekko wodą. W międzyczasie wstępnie przyprawić. Kiedy warzywa zaczną mięknąć, dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki paprykę i jeszcze chwilę poddusić. Ryż wsypać do miski, dodać do niego usmażoną cebulę, pozbywając się nadmiaru oleju, podduszone warzywa oraz mięso. Całość przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, pieprzem kajeńskim. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko solidnie wymieszać. W dużym garnku (takim, by swobodnie mieściła się tam główka kapusty) zagotować wodę. Kapustę zanurzyć we wrzątku i od tej pory pilnować, by woda się nie zagotowała ponownie. Kapusta ma się sparzać, a nie gotować. Kolejno zdejmować sparzone liście, odcinając je od kaczana. Liście młodej kapusty parzą się krótko. Ze sparzonych i ostudzonych liści ścinamy środkowy gruby nerw. Na każdy liść nakładamy sporą ilość farszu i formujemy gołąbki. Dno dużego rondla wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty, część zostawiając sobie do przykrycia gołąbków z wierzchu. Na liściach układamy ciasno gołąbki i przykrywamy resztą liści. Do połowy szklanki wrzątku dodajemy szczyptę soli oraz trochę pieprzu i zalewamy gołąbki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekamy około 1 i 1/2 godziny. Podajemy z sosem pomidorowym lub usmażoną na złoto cebulką.

P1040579

 

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.