Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, szczypiorem, marchewką i koperkiem

Czerwiec to dla mnie od dzieciństwa miesiąc młodej kapusty i młodych ziemniaków.Młode ziemniaki mogłabym jeść jedynie w towarzystwie surówki z młodej kapusty. Uwielbiam jej delikatność i chrupkość. Surówkę na bazie młodej kapusty podaję niezwykle często, zmieniając jedynie dodatki. Raz są to rzodkiewki, innym razem pomidory, jeszcze innym ogórki. Kombinacji jest tyle, ile warzyw w naszym ogródku czy lodówce:) Najbardziej lubię ją z najprostszym sosem na bazie oliwy i octu winnego. Przyprawiam ją zaś jedynie solą i zieleniną.

P1040487

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką, szczypiorem, marchewką i koperkiem

Składniki na surówkę:

  • 3/4 główki młodej kapusty
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • szczypior
  • 1 – 2 duże młode marchewki
  • duży pęczek koperku

Składniki na sos:

  • 10 łyżek oliwy
  • 5 łyżek octu winnego z białego wina lub octu jabłkowego
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować lub drobno pokroić. Do kapusty dodać pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, pokrojony drobno szczypiorek, startą na tarce na drobnych oczkach marchewkę oraz posiekany drobno koper. Składniki sosu wymieszać i polać warzywa. Dokładnie wymieszać, ewentualnie jeszcze dosolić. Jeśli liczycie uparcie kalorie i boicie się dobroczynnej oliwy, możecie część oliwy (ok.3 łyżek) zastąpić wodą mineralną niegazowaną lub zwykłą przegotowaną wodą.

P1040491

4 Komentarze

  1. podsunęłaś mi pomysł na obiad: w lodówce mam poszatkowaną kapustę i tylko oskrobać ziemniaczki….mmm

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.