Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Czy jest ktoś, kto nie lubiłby pierogów? Ja nie znam nikogo takiego. Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami to ulubione pierogi mojego syna. Sądzę, że są dobrym sposobem na „przemycenie” kaszy tym dzieciom, które za nią nie przepadają, bo pierogi to pierogi:) Niektórzy robią je na wigilię. U mnie jednak rządzą wówczas inne farsze pierogowe.Ten farsz polecam ze względu na wyjątkową przyjaźń kaszy, suszonych grzybów, cebuli i majeranku.To paczka doskonała:)

Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

Składniki farszu (na około 60sztuk):

  • 200 gram kaszy gryczanej
  • 130 gram grzybów suszonych
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek suszony
  • do podania usmażona cebulka (na tą ilość pierogów należy usmażyć conajmniej trzy duże cebule)

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na conajmniej godzinę, a najlepiej poprzedniego dnia namoczyć na całą noc. Następnie zagotować. Gotować około 25 minut.Odsączyć porządnie na sitku i wystudzić.Następnie grzyby przepuścić przez maszynkę na grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać.Cebulę drobno posiekać i usmażyć.Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą, pieprzem oraz sporą ilością suszonego majeranku.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 500 gram mąki pszennej
  • około 330 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania ciasta pierogowego:

Mąkę przesiać do miski, wymieszać  z solą. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Czasem wody trzeba mniej, a czasem więcej. Zależy to od mąki. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, wyłożyć je na stolnicę lekko oprószoną mąką i wyrabiać aż będzie gładkie i delikatne. Gotowe ciasto przełożyć do miseczki i przykryć ściereczką, by nie wysychało. Odcinać po kawałku ciasta. Wałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdy krążek wkładać sporą łyżeczkę farszu i sklejać pierogi. Gotowe układać na oprószonym mąką blacie lub na lnianej/bawełnianej ściereczce. Gotować partiami w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotować je jeszcze około minuty, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać polane obficie usmażoną cebulką.

P1040349

 

7 Komentarze

  1. Jutro spróbuję je zrobić. Wyglądają przepysznie i sposób przygotowania nie wydaje się skomplikowany :)

  2. Właśnie zrobiłam pierożki. Wyszły rewelacyjne! Szybkie i pyszne :-)) Proporcje podane idealnie. Mi wyszło 40 szt. Mniam :-)

  3. Ja uwielbiam pierogi mniam, jestem tu nowa i tak przegladam sobie. Fajnie by bylo gdybys podrzuciła jakiś fajny pomysł na makaron bo go uwielbiam:)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.